România  hai@sameargatreaba.ro (+40) 373 747 871 (+40) 760 350 840
Un prestator de calitate are tot timpul lucrări
  • 25 Sep 2022

Un prestator de calitate are tot timpul lucrări

Urmărim zeci, dacă nu câteva sute de grupuri pe facebook a căror profil se identifică cu parte din serviciile promovate de platforma noastră – sameargatreaba.ro. Sunt discuții nenumărate, de la argumente pro și contra între prestatori, care își expun lucrarea finalizată (prin fotografii) cerându-le părerea celor din grup. Iar cei din grup nu ratează nici o ocazie de a „da cu el de pământ” și a-i scoate în evidență fiecare „scamă” vizibilă din imagini. Și între beneficiari supărați de calitatea lucrărilor sau lăsați cu treaba neterminată (ce poate fi mai rău?) și care se plâng că au băgat în casă pe cel mai ieftin meșter, pe cel recomandat de prieteni sau mai rău chiar pe meșterul-prieten și uite cu se aleg.

Un meseriaș bun este întotdeauna ocupat.
Un subiect care creează discuții aprinse sunt cele în care se bravează: „un meseriaș are întotdeauna lucrări și nu stă pe Facebook să își facă reclamă ca să aibă clienți”. Întrebarea ar fi, chiar are tot timpul? Oare acesta este criteriul principal de evaluare? Sau de ce ar vrea un meșter bun să aibă de lucru tot timpul? Nu are și el nevoie de o pauză sau de concediu, sau pur și simplu de un weekend liniștit?

Ne este greu să credem că un prestator de calitate are TOT TIMPUL lucrări. Și atunci când nu are lucrări nu are motiv de panică, atâta timp cât își are lucrările planificate pentru viitor. Sunt rare situațiile în care un zugrav sau mecanic auto să aibă pe lângă cunoștințele și abilitățile meseriei pe care o prestează și noțiuni de marketing pentru a se promova eficient.

„Las că nu-i zic că nu vin mâine”
Clienții / lucrările pot să apară când ești mai ocupat și să nu faci faţă solicitărilor, iar când nu ai de lucru, să nu se ivească nimic. În ambele situații tinzi să disimulezi într-un fel sau altul. Ba că te poți încadra în termenul solicitat, deși știi sigur că nu ai nici o șansă, ba că poți face modelul solicitat, chiar dacă nu l-ai făcut niciodată. De aici încep majoritatea necazurilor și problemelor, lucrările eșuate și toată lumea să fie nemulțumită.
De cele mai multe ori din comunicare sau mai exact din lipsa acesteia apare neînțelegerea. Din neputința de a spune NU atunci când meșterul se știe este ocupat și de a negocia onest atunci când se întâlnește cu beneficiarul.

E o vorbă care zice să nu faci afaceri cu prietenii.
A chema „un prieten” să îți refacă instalația electrică nu este cel mai înțelept lucru. Și nu din pricină că prietenul nu știe, că poate e un om priceput, cu îndemânare, dar de cele mai multe ori apar discuții care pot deteriora relației de prietenie. Și atunci te intrebi a meritat să strici o prietenie în schimbul unor prize, întrerupătoare sau becuri?

În alte situații proiectul eșuează chiar înainte de a începe, mai ales atunci când totul este făcut pe repede înainte, fără un timp de căutare, inspirație, măsurat sau cel puțin de estimat. Sau când arunci un text pe un site de publicitate sau al unui ziar local, fără să oferi un minim de detalii și te aștepți să răspundă cel mai bun profesionist, care să facă lucrarea bine, la timp și ieftin. Din experiența noastră un astfel de context nu se concretizează niciodată, de prea puține ori sau din pură întâmplare sau noroc.

Care este soluția? ...când ceva neașteptat și neprevăzut se produce.
De obicei soluția este undeva între, că nu putem spune la mijloc. De ce nu? Pentru că mijlocul nu este întotdeauna o soluție bună. Trebuie să fiți deschiși și raționali. Să știți ce vă doriți, până unde puteți negocia și mai ales ce puteți negocia. E posibil să acceptați un preț mai mare, dar fără a prelungi termenul de finalizare. Fie să acceptați soluția pusă pe masă, chiar dacă diferă de a voastră. Noi spunem să vă dați timp. Nu să lăsați totul pentru când poate fi prea târziu: să mergeți cu mașina în service când deja defectul s-a extins și la alte componente sau să căutați sala de nunți cu o săptămână înainte de eveniment (exagerez evident). Fie că este perioadă de timp, fie că este buget, acordați-vă un pic de toleranță care să vă permită să nu intrați în „trepidații” când ceva neașteptat, neprevăzut se întâmplă.

În jungla asta, stresul prin care sperați să nu treceți, de multe ori vă amână proiectul până la limita la care nu mai rezistați. Astfel lăsați lucrarea pradă „destinului”, cum nu mai vedeți alte soluții la orizont. Și mai știm că sunteți dispuși să faceți compromisuri atât la cost cât și la calitate, doar să vă vedeți scăpați de calvarul în care v-ați aruncat nepregătiți.

În concluzie un prestator de calitate nu trebuie să fie tot timpul ocupat, în primul rând el trebuie să fie onest și să comunice eficient cu beneficiarul său.

Dacă ai străbătut articolul nostru și l-ai găsit convingător, acum ai ocazia să faci parte dintr-o comunitate de specialiști bine pregătiți și cu experiență în meseriile lor, aici pe platforma sameargatreaba.ro, unde facem ceea ce ne place cel mai mult și să ne mândrim cu realizările și lucrările noastre.

Te invităm să citești și alte articole de pe blogul nostru.